Bv Prive Aansprakelijk

De voornaamste reden om te ondernemen vanuit een BV in plaats van een eenmanszaak, VOF of maatschap is het afschermen van de risico’s voor het privévermogen. Natuurlijk zijn er nog andere redenen, zoals fiscale voordelen bij hoge winst, vergemakkelijken van de verkoop van een bedrijf, het aantrekken van investeerders of een betere uitstraling in de markt. In dit artikel zetten we op een rij hoe je voorkomt dat onbehoorlijk bestuur ervoor zorgt dat je hoofdelijk aansprakelijk gesteld wordt, in het geval dat de BV in een faillissement terecht zou komen.

Wij adviseren altijd om te ondernemen vanuit een BV op het moment dat je personeel in dienst neemt. Zeker wanneer het om vaste contracten gaat. Indien er meer risico’s spelen, is het zeker aan te raden dit al eerder te doen. Maar een BV beschermt je niet automatisch van alle risico's, dat zullen we zo puntsgewijs behandelen.

Nadelen BV

Veel ondernemers hikken tegen de nadelen van een BV aan. Die nadelen zijn vooral financieel. Bepaalde fiscale faciliteiten vallen weg (ondernemersaftrek, MKB winstvrijstelling, e.d.) en de kosten voor de administratie zijn hoger (notariskosten bij oprichting en wijzigen aandelenverhouding, het jaarwerk is vaak duurder door de hogere eisen, het deponeren bij de KvK en de VpB aangifte).

Persoonlijke aansprakelijkheid

Deze hogere lasten moeten dus gezien worden als een soort verzekeringspremie voor de beperking van de persoonlijke aansprakelijkheid. Indien een grote klant failliet gaat, er een juridisch geschil ontstaat, de markt plotseling verandert en je niet mee kunt komen, dan is het ergste wat kan gebeuren dat je BV er aan onderdoor gaat. Maar privé hoef je er dan niet onder te lijden.

Als bestuurder loop je risico's

Meestal zijn ondernemers zich niet bewust dat een BV niet per definitie betekent dat je privé niet aansprakelijk bent. Vaak doordat ze niet alle aspecten van onbehoorlijk bestuur kennen. Voordat we die op een rijtje zetten, willen we ook stilstaan bij het feit dat wij vaak zien dat ondernemers azen op een bestuursfunctie. Alleen beseffen zij zich dan niet dat een directielid zijn eigenlijk alleen verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Wanneer wij BV’s starten (als investeerders), zoeken we graag iemand anders uit om zich als bestuurder op te offeren.

Wat is onbehoorlijk bestuur?

Bestuurders, en dus niet de aandeelhouders, kunnen hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden indien zij er een potje van hebben gemaakt. Dit artikel is niet opgesteld als een juridische richtlijn, maar juist als een praktisch advies aan ondernemers om te begrijpen welke componenten ervoor zorgen dat je onbehoorlijk bestuur kan worden verweten. Door deze componenten te vermijden, weet je zeker dat je geen onbehoorlijk bestuur kan worden verweten en je niet hoeft te vrezen voor hoofdelijke aansprakelijkheid.

Dit zijn de componenten van (on)behoorlijk bestuur:

1. Stort het aandelenkapitaal – Vaak zien DGA’s niet de noodzaak van het storten van die ene euro, 50 cent of wat het bedrag aan aandelenkapitaal ook is, waarmee je tegenwoordig een BV kunt oprichten. Toch is het zo dat, zolang je niet als aandeelhouder (privé en vanuit je holding) het aandelenkapitaal hebt overgemaakt onder expliciete vermelding: "volstorting aandelenkapitaal", je nog steeds hoofdelijk aansprakelijk bent.

2. Tijdige deponering jaarwerk bij de Kamer van Koophandel – Ook al is het de taak van je boekhouder of accountant, toch kan het jou als bestuurder worden aangerekend als het jaarwerk niet tijdig is gedeponeerd. Dit is immers een indicatie dat de administratie niet op orde is en de directie daar niet verantwoord mee om is gegaan.

3. Activiteiten ontplooien die niet bij de doelstelling van het bedrijf horen - Wanneer je vanuit een holding, die bedoeld is voor financieel beheer en management activiteiten, cateringdiensten of handel gaat drijven, wordt dit gezien als onverantwoord bestuur.

4. Er wordt werk uitgevoerd met zwart geld - Het zal je wellicht verbazen, maar een curator zal niet gecharmeerd zijn van onverklaarbare geldstromen in de BV.

5. Er worden verplichtingen aangegaan (grote contracten, leningen, dividend uitkeringen) die niet verantwoord waren - Een goede manier om te ondervangen dat de directie of jij als DGA aansprakelijk wordt gesteld voor onverantwoorde risico's die in de BV zijn genomen, is om de zaak te laten beoordelen en dit vast te leggen in notulen van de aandeelhouders vergadering (AVA). Er zijn bijvoorbeeld duidelijke richtlijnen voor een uitkeringstoets van dividend. Toch gebeurt het nog al te vaak dat er dividend wordt overgemaakt, omdat het de directie een goed idee leek. Zorg dat hier altijd een uitkeringstoets aan ten grondslag ligt en dit blijkt uit de notulen van de AVA.

6. Er wordt geld onttrokken aan de BV voor zaken die niet aan de activiteiten van de BV gerelateerd zijn (privé aankopen of investeringen) - Het kan vooral als enige aandeelhouder en directeur heel verleidelijk zijn om de liquiditeit van de BV aan te wenden voor privézaken. Zorg dat er een goede overeenkomst tussen de BV en jou als persoon wordt opgesteld omtrent de voorwaarden van deze lening of een rekening-courant overeenkomst, ook al zorgt dat niet dat je daarmee onverantwoord vermogen uit de BV kunt halen.

7. De AVA wordt niet tijdig betrokken - In het verlengde van punt 5 is het belangrijk dat als dingen echt mis dreigen te gaan, de aandeelhouders hierin gekend en betrokken worden. Het niet betrekken van de aandeelhouders kan gezien worden als onbehoorlijk bestuur.

8. Betalingsonmacht wordt niet op tijd gemeld bij de Belastingdienst - Wanneer de directie op tijd aangeeft bij overheidsinstanties dat niet aan betalingsverplichtingen voldoen kan worden, kan dit leiden tot uitstel van betaling en kan een faillissement worden afgewend. Dit nalaten zal zeker consequenties hebben voor de directie.

Disclaimer en naschrift

Over dit onderwerp is veel te zeggen en er is ook veel jurisprudentie, waardoor dingen niet zwart wit liggen. Wij hebben getracht op ondernemersniveau aan te geven waar je op moet letten. Veel ondernemers menen bijvoorbeeld dat een holding er voor zorgt dat ze gevrijwaard zijn van de aansprakelijkheid, maar ook dat ligt genuanceerder. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan dit artikel. Het doel van een holding moet ook niet primair zijn om een stootbumper te bouwen tegen aansprakelijkheid. Indien dit artikel vragen bij je oproept, dan kun je uiteraard contact met ons opnemen. Wij zullen dan de juiste deskundige in ons netwerk vragen om je exact te informeren over wat van toepassing is voor jouw situatie.