Pexels rene asmussen 2505026

Hoe zit het nou precies met die investeringsaftrek?

Waar moet je op letten?

Het moment van investeringsverplichtingen aangaan, samen met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek-tabel. Het aftrekpercentage is in 2023 het hoogst als je totaal tussen de € 2.600 en € 63.716 ligt (namelijk: 28%). Tussen € 63.716 en € 117.991 is de KIA een vast bedrag: € 17.841. Het plannen en, als het kan, het spreiden van investeringsverplichtingen is vaak slim.

Om die investeringsaftrek ook in de aangifte inkomstenbelasting 2023 te mogen zetten, moet het bedrijfsmiddel in gebruik zijn genomen in 2023 of moet er genoeg zijn aanbetaald. Anders schuift die aftrek door naar latere jaren. Afhankelijk van de verwachte winsten kan het slim zijn om nog in 2023 een aanbetaling te doen. Maar let op de risico's, zoals het risico op faillissement van de leverancier.

Let op! Betaal in ieder geval 25% van een nog niet in gebruik genomen investering binnen twaalf maanden na het aangaan van de verplichting tot aankoop van het bedrijfsmiddel. Doe je dit niet, dan vervalt de hele investeringsaftrek (tenzij sprake is van overmacht).

Nog een puntje: soms mag je bedrijfsmiddelen willekeurig afschrijven, zoals sommige bedrijfsmiddelen op de Milieulijst of investeringen voor starters. Heb je ze nog niet in gebruik genomen, dan kun je toch willekeurig afschrijven over maximaal het bedrag dat je in het investeringsjaar hebt betaald.

Heb je in de laatste vijf jaar (dus tussen 2019 en 2023) gebruikgemaakt van de investeringsaftrek en verkoop je het bedrijfsmiddel of ruil je het in? Dan krijg je misschien te maken met de desinvesteringsbijtelling. Dat betekent een deel van de aftrek terugbetalen. Houd daar rekening mee en wacht – als het kan – met de desinvestering tot 2024.

Let op! Niet alle bedrijfsmiddelen komen in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Bedrijfsmiddelen met een investeringsbedrag van minder dan € 450 zijn uitgesloten, maar ook goodwill, grond, woonhuizen en personenauto’s die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer vallen buiten de boot. Ook investeringen die je voor 70% of meer verhuurt, zijn uitgesloten.

Vanaf 2021 moet de KIA per onderneming berekend en toegepast worden. Als je dus meerdere ondernemingen hebt, bereken en claim je de KIA apart voor elke onderneming.