Ondernemer Idee

Anders dan de rest

Als ondernemer doe je dingen vaak net iets anders dan de rest. Maar daar zit dan ook jouw grootste kracht! Soms zijn het simpele dingen en dan vraag je je af, waarom parkeert niemand hier, waarom gaat niemand via deze route, waarom wacht iedereen netjes terwijl je ook via deze ingang naar binnen kan? Maar soms zijn het veel ingrijpender zaken waarin je andere paden bewandelt dan de meerderheid. Dan gaat het om zaken als investeringen, omgaan met risico’s en out of the box denken en handelen. Elon Musk, Michael Zuckerberg, Steve Jobs en noem maar op, passen allemaal niet in het plaatje van de massa. Maar als je het leven bestudeert van innovators, dan blijkt dat niet altijd makkelijk was om anders dan de rest te zijn.

Genialiteit

Als je van nature anders reageert op situaties dan de rest, kunnen mensen je niet plaatsen. Sterker nog, ze vinden je dan vaak raar en wijzen jou en je gedrag zelfs af. Vlak voordat mensen de genialiteit van grote ontdekkers en innovators ontdekten, werden ze vaak nog als gek en ongeschikt voor de normale samenleving bestempeld. De grootste doorbraken, waren de dag er voor nog een belachelijk idee!

Exponentieel ondernemerschap

We leven in een wereld die zich exponentieel snel ontwikkeld. Wat een paar jaar geleden nog voor onmogelijk werd gehouden, is vandaag al realiteit. AI (Kunstmatige intelligentie), zelflerende software, robots, 3D printers, zelfsturende auto’s, DNA manipulatie en ga zo maar door. Doorbraak na doorbraak zorgt voor disruptie in bijna elke sector. En die disrupties zijn wat mij betreft de kern van ondernemerschap. Ze veranderen de wereld, ze maken bereikbaar voor de mens wat onmogelijk werd gedacht.

Revolutie in jouw sector

We zullen niet allemaal een AirBNB, Uber of een Google lanceren, maar we kunnen als ondernemers allemaal zorgen voor een grote of kleine disruptie. Maar om daar te komen, zul je dingen moeten doen die anderen niet begrijpen, niet aanraden of zelfs heel onverstandig vinden. Je zult moeten bijstellen, falen, teleurstellen en teleurgesteld worden, maar als je weet dat je op weg bent om een sector van een revolutie te voorzien, geef dan niet op!