Belasting Aangifte Doen

Investeringsaftrek

Als er nog investeringen zijn die je op korte termijn overweegt, is het zinnig om te kijken of je deze het beste in 2019 kunt doen of juist beter naar 2020 kunt tillen. Hierbij is het goed om te weten dat je vanaf een totaal aan investeringen van 2.301 euro (excl. BTW) vaak recht hebt op de zogenaamde kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (voor alle rechtsvormen). Echter hoe hoger het investeringsbedrag, hoe lager het percentage dat je in mindering kunt brengen op je winst. Er is ook een minimum: onder de 2.300 euro is er geen aftrek mogelijk, maar indien de opgetelde investeringen tussen de 2.301 en 57.321 euro zijn, heb je 28% (extra) aftrek van het investeringsbedrag. Ga dus na of je met een extra investering boven die 2.300 euro uit kunt komen en niet over de 57.321 euro heen gaat.


Vast dienstverband voordeliger

Vanaf 2020 verandert er het een en ander door de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Een werknemer kan langer met een tijdelijk contract werken (het was 2 jaar, het wordt nu 3 jaar), maar daar staat wel tegenover dat het WW tarief 5 procent hoger ligt dan voor de vaste contracten. Het lage WW tarief mag alleen gehanteerd worden als er een ondertekend, geldig vast contract is. Weet je niet zeker of wij in het bezit zijn van een vast contract, zorg er dan voor dat wij dat zo snel mogelijk in ons bezit krijgen van de medewerkers die je in vaste dienst hebt.


Fiets op de zaak

Vanaf januari 2020 kan een fiets op de zaak worden verstrekt tegen een forfaitaire bijtelling van 7 procent van de nieuwwaarde. Deze maatregel maakt onderdeel uit van een vereenvoudiging van de fiscale fietsregeling. Dit kan een goed moment zijn om een fiets op de zaak aan te schaffen en gelijk te profiteren van de investeringsaftrek. Voor een speed-pedelec zijn zelfs milieu-investeringsaftrek mogelijkheden.


Werkkostenregeling feitjes

Het is momenteel zo geregeld dat 1,2 procent van de totale loonsom gebruikt kan worden voor uitgaven die ten gunste komen van het personeel (denk aan kerstpakketten, personeelsuitjes, lunch op de zaak, etc.). Indien je deze grens overschrijdt moet je hier flink over afrekenen (om precies te zijn resulteert dit in 80 procent toeslag op deze kosten in je aangifte loonheffing). Ben je als DGA in je holding enig medewerker, dan ontvang je met je verloning deze maand ook een mail met de hoogte van de vrije ruimte. Deze kun je voor het einde van het jaar aan jezelf netto uitkeren onder vermelding van 'vrije ruimte WKR 2019'.

Nieuw BTW nummer voor eenmanszaken

Om te voorkomen dat je BSN nummer bekend wordt via je BTW nummer, wordt vanaf 2020 ingevoerd dat je op externe communicatie (zoals facturen en website) je nieuwe BTW nummer wordt vermeld. Zorg er voor dat je je factuur lay-out en website aanpast. Als je vanuit Exact je facturen stuurt, zorg dan dat wij je nieuwe BTW nummer ontvangen hebben.