Checklist 1622517 1920

CoinCare Corona Crisis Checklijst

Basis principes tijdens een crisis

Het is belangrijk om je heel goed bewust te zijn van de basisprincipes die, ongeacht de heftigheid van de crisis, altijd blijven gelden. Door op deze wetten te vertrouwen als een kapitein op zijn kompas, weet je dat je de juiste koers blijft varen in de storm.

  • Door de eeuwen heen staat buiten discussie, dat de economie zich altijd weer hersteld. De vraag is hoe lang duurt het voordat we deze dreun te boven zijn, maar dat we er sterk, zelfs sterker, uit gaan komen, staat vast.
  • Ook in de ergste oorlogen of tijdens de zwaarste epidemieën gaat de economie door. Er zal altijd behoefte zijn aan producten en diensten, alleen verschuift de vraag. De irrationele run op WC papier toont aan dat de mens denkt dat de economie wel eens helemaal zou kunnen stoppen. Natuurlijk kunnen zich grote logistieke problemen voordoen, maar de mens is uiteindelijk altijd creatiever dan de problemen die zich aandienen.
  • In elke crisis en zelfs in oorlogstijd, zijn er bedrijven en personen die financieel en economisch floreren. Er zijn altijd kansen voor wie nuchter en creatief blijft nadenken.

Checklijst

De emotionele mens verkoopt zijn aandelen op het dieptepunt, rent naar de supermarkt om pastasaus en toiletpapier in te slaan. De verstandige mens ziet de mogelijkheden, boekt goedkoop vliegtickets voor over een paar maanden en begint een bedrijfje in desinfecterende producten. Graag wil ik ondernemers een zo nuchter mogelijk checklijstje geven, om in deze turbulente ontwikkelingen, zo veel mogelijk koers te kunnen houden:

1. Breng kalmte

    Maan jezelf en anderen tot kalmte met behulp van gezond verstand, geduld en kennis. Paniekreacties werken altijd escalerend, maar reacties van rust en nuchterheid werken ook besmettelijk. Deze economie heeft er baat bij dat we niet vanuit ongegronde angst op de economische rem trappen, maar rationele afwegingen blijven maken.

    2. Overzie je liquiditeitspositie

      Let goed op je liquiditeitspositie en maak desnoods een liquiditeitsplanning, zodat je goed kunt overzien hoe je de komende maanden aan de lopende verplichtingen kunt blijven voldoen. Stel investeringen in middelen of nieuw personeel alleen uit, als dit direct gevaar zou opleveren voor het voortbestaan van je bedrijf. In andere gevallen is het essentieel om je blik gericht te houden op langere termijn. Als je op basis van angst verlamd raakt in je ondernemerschap, is dit vele malen schadelijker dan wanneer je een korte tijd van kasstroom krapte moet overwinnen.

      3. Breng je sector in kaart

        Neem tijd om je branche en sector op basis van jouw kennis en ervaring goed in kaart te brengen? Wat zijn de mogelijke dreigingen en waar liggen de kansen? Hoe kan hier goed op ingespeeld worden? Het is natuurlijk een essentieel verschil of je in de evenementen branche of in de luchtvaarindustrie zit, versus de zorg of zakelijke dienstverlening.

        4. Team synergie

          Overleg met je team hoe je de handen symbolisch in één kan slaan, maar er verder voor kunt zorgen dat er zo min mogelijk risico genomen wordt op infectie gevaar. Nu er een gezamenlijke crisis te bestrijden is, is de kans groot dat er nieuwe synergie in je team loskomt. Maak gebruik van deze tijd waarin automatisch de prioriteiten van iedereen verschuiven. Als nooit tevoren zul je met je team kunnen vaststellen wat het ‘waarom’ is van jullie bedrijf. Vanuit deze motivatie wordt aan de bijdrage die je met je bedrijf levert aan de maatschappij een dimensie toegevoegd.

          Als wij jou in deze tijd bij kunnen staan, neem dan vooral contact met ons op!

          Samen staan we sterk. Samen komen we sterker uit deze crisis.