Schermafbeelding 2020 05 22 Om 12 35 07

Welke aanvraag kun je indienen?

Zo bereid je je voor op je aanvraag op overheidssteun

Wij helpen je graag tijdens deze pittige tijden. Help ons door voordat je contact opneemt, te checken wat de actuele stand is. We verzoeken je om bij contact vooral gebruik te maken van support@coincare.nl en het algemene telefoonnummer (033 8200264).

De kosten voor de eerste ronde van de maatregelen hebben wij als CoinCare tot nu toe op ons genomen. Indien ondernemer gebruik wil maken van de verlenging van de maatregelen en hulp nodig heeft bij het definitief maken van aanvragen of verklaringen en overzichten moeten worden opgesteld, zullen wij dat tegen een speciaal tarief van € 75 voor u verzorgen.

NB De laatste update van dit artikel is 30 juni, daarna geven wij klanten individueel door welke zaken voor hen relevant zijn. Twee zaken die veel worden gevraagd:

1. Voor iedereen die belastinguitstel heeft aangevraagd is de stand nu dat wij verwachten dat je daar in het voorjaar van 2021 een voorstel voor krijgt, hoe je dat gespreid kunt terug betalen. De betalingsregeling zal een looptijd hebben van 36 maanden en zal starten op 1 juli 2021.

2. Heb je NOW aangevraagd voor je salariskosten, dan kun je nu de definitieve aanvraag indienen. Het kan zijn dat je dan een deel moet terugbetalen. Je kunt deze aanvraag doen via …. Wij kunnen deze helaas niet voor je doen, omdat alleen jij als ondernemer de aanvraag kunt indienen. Wil je dat wij je assisteren bij de definitieve aanvraag, dan hebben wij twee opties:

A. Wij lopen door de aanvraag heen en sturen je screenshots met de exacte gegevens die je moet invullen (voor deze dienstverlening berekenen wij € 75)
B. Wij lopen samen met jou door de schermen heen via een virtuele meeting en helpen je met invullen (dit kost € 75 euro per uur)

I. NOW - Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid

De NOW zou aanvankelijk voor drie maanden gelden, maar is verlengd en blijft ook na 1 juni nog effectief. Op 28 mei is bekend gemaakt dat de regeling is verlengd tot en met september 2020. Vanaf juni is het ook toegestaan om op bedrijfseconomische gronden personeel te ontslaan.

De aanvraag voor de eerste periode kan tot 5 juni gedaan worden, aanvragen van NOW 2.0 kan van 6 juli tot en met 31 augustus bij het UWV.

Voorwaarde is dat je minimaal 20 procent omzet verlies hebt gedurende drie maanden vanaf 1 maart. De vergoeding staat in verhouding tot het verlies. Wanneer 100% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 90% van de loonsom van een werkgever en bij 25% is de vergoeding slechts 22,5% van de loonsom.

De vergoeding wordt gebaseerd op het zogenaamde sv-loon (sociale verzekeringsloon) vermeerderd met 30 procent voor de werkgeverslasten.

Het is belangrijk dat je voor oproepkrachten (ook bij min-max contracten) het aantal uren van januari 2020 aanhoudt; dit is namelijk wat je ook vergoed zult krijgen.

Belangrijk is het wel om te beseffen dat je onder de NOW geen winstuitkering aan aandeelhouders mag doen en geen bonus aan de directie mag uitkeren.

De loonaangiftes moeten gedaan zijn, maar dat verzorgt CoinCare standaard direct na de verloning.

DGA's komen in de regel niet in aanmerking (wel voor de TOZO).

II a. TOZO 1 - Tijdelijke Overbrugging Zelfstandige Ondernemers

Voor zelfstandige ondernemers die omzet zien wegvallen is er de mogelijkheid om bij de gemeente inkomensondersteuning tot sociaal minimum aan te vragen. Er wordt niet getoetst op vermogen of inkomen van de partner. Kijk op de website van jouw gemeente voor meer informatie.

II b. TOZO 2 - Tijdelijke Overbrugging Zelfstandige Ondernemers

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) wordt met 3 maanden verlengd tot eind augustus onder de naam TOZO 2. Belangrijk is wel dat bij Tozo 2 het inkomen van de partner wel meetelt en je opgeteld onder het sociaal minimum dient uit te komen.

III a. TOGS - Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren van € 4000

Om in aanmerking te komen voor de TOGS moet je bij de KvK geregistreerde activiteiten onder de SBI codes vallen die in aanmerking komen. Daarnaast moet je 4000 euro omzetverlies lijden tussen 16 maart en 15 juni en ook dit bedrag minimaal aan vaste lasten hebt. Deze kan aangevraagd worden op deze site. Ook kan er een test gedaan worden of jouw sector in aanmerking komt. Je kunt ons machtigen om deze aanvraag voor je in te dienen. Dit dient te geschieden voor 26 juni.

III b. TVL - Tegemoetkoming vaste lasten

Voor bedrijven die in aanmerking kwamen voor de TOGS van € 4000 is er een opvolgende regeling die tegemoetkomt in de vaste lasten. De voorwaarden zijn dat je meer dan 30% omzetverlies hebt door de coronacrisis en je vaste lasten gemiddeld boven de € 1000 per maand liggen (huur, verzekeringen, vaste contracten maar geen loonkosten). Je krijgt dan maximaal 50% van de vaste lasten gecompenseerd, afhankelijk van de normale hoogte van je omzet in verhouding tot je vaste lasten. De exacte regeling en aanvraag zijn te vinden op de pagina van het RVO.

IV. Uitstel betaling Belastingdienst

We krijgen hier veel vragen over, maar De Belastingdienst heeft ons teruggegeven dan alleen wanneer er aanslagen binnengekomen zijn die betaald moeten worden, er uitstel kan worden aangevraagd. Zodra er dus een aanslag (met verzuimboete) binnen komt, kun je zelf dit uitstel regelen via de site van de belastingdienst. Je kunt ook de aanslag scannen en mailen naar support@coincare.nl met het verzoek om uitstel aan te vragen. Wij zullen dan het uitstel voor je verzorgen. Uitstel is mogelijk voor alle belastingaanslagen (BTW, Loonheffing, VpB en IB). Zodra er één aanslag binnen is, kan uitstel worden aangevraagd voor alle lopende aangiftes.

De uitstelregeling is verlengd tot 1 oktober. UItstel voor 4 maanden wordt automatisch verstrekt met één verzoek. Indien je langere periode uitstel wilt, moet je afzien van dividend en bonussen (in het geval je DGA van een BV bent).

De opgelegde boete voor betaalverzuim komt te vervallen. De invorderingsrente bedraagt tijdelijk 0,01%.

Ben je bestuurder van een BV, dan wordt het uitstel tevens aangemerkt als een melding van betalingsonmacht.

V. Strategische keuzes

Maak je in deze tijd strategische keuzes, laat ons dan kort weten wat je plannen zijn. Vaak zijn er achteraf geen mogelijkheden meer om het fiscaal optimaal in te richten. Bovendien is het belangrijk dat je niet vanuit angst of paniek keuzes neemt en zijn wij graag een klankbord voor je.

NB Alle extra inzet die van ons nodig is om jou te begeleiden met de aanvragen, zullen wij kosteloos uitvoeren. Het kan echter wel zo zijn dat er in bepaalde situaties verklaringen vereist zijn van externe partijen. Het kan wel zijn dat zij kosten in rekening brengen (denk aan een accountantsverklaring die in sommige gevallen vereist is).